PRESENTATION

Första kontakten med hund, var familjens blandras Tjorven, en blandning mellan collie och pudel. När denna tik gått ur tiden så tog det några år innan Bamse, en svart labrador gjorde inträde i familjen. Tyvärr drabbades han av flera åkommor, furunkulos, gräsallergi, bölder o.s.v. Han blev så småningom aggressiv troligen till följd av en tumör och avlivades i ganska ung ålder. Bamse var dock den första hunden som jag gick på kurs med i SBK:s regi. Det dröjde dock ytterligare några år innan mitt ”riktiga” hundintresse föddes. Närmare bestämt 1990.

Min dåvarande sambo hade en kelpie Zampo och en schäfer Oldo, även en australian cattledog-

hane (ACD) Aramis, gjorde inträde i hemmet, senare kom även labradoren Sally en bombhund

som tillhörde flygvapnet. Aramis var en omplaceringshund som var riktigt hanhundselak och

stressad, men alltid snäll med människor.

Det fick mig då att fundera på om alla ACD var så jobbiga, så jag åkte och hämtade Doris ifrån

Tisnarvikens kennel på prov. Hon var då 4 ½ månad och väldigt försynt. Ja, hon blev ju kvar hos

mig som väntat! Sedan dess är jag helfrälst på rasen ACD och den passar mig som hand i handske. Efter några år registrerade jag kennelnamn och 1995 tog jag en kull på Doris, som resulterade i tre valpar. ( se vidare under A-kullen ).

När det gäller mina egna hundkunskaper, så är jag utbildad SBK instruktör, Räddningshunds-

instruktör och tävlingsledare A och B, samt MI och MII figurant för MH/MT. Mitt intresse är numera dock störst för bruksarbete. Tidigare så höll jag på mycket med terrängsök(eftersök),vattensök och räddningsök.

Jag har deltagit i tre Tjänstehunds SM för räddningshundar, med blandade resultat.
Jag tränar och tävlar aktivt med min hund Rusa i främst spår, skydd, sök och lydnad.

Jag ser alltid fram emot kommande tävlingssäsong, där målen är att försöka förbättra tidigare resultat.

 

 

Jag och Ambra

MÅL MED AVELN:

Jag vill verka för att rasen Australian Cattledog, ska förbli den bruksras som den en gång är framtagen för. Idag används för få ACD i praktiskt arbete och rasen ses betydligt oftare på utställningar än på olika arbetsprov.

Målet med min avel, är att få fram mycket arbetsvilliga och funktionella hundar, som har en mycket god mentalitet och en sund exteriör som är så nära standarden som möjligt.
Jag har själv höga krav hur jag vill att en arbetande hund ska vara,detta utan att frångå den exteriöra biten.


Valpar ifrån mig kommer därför endast att säljas till hem, där jag vet att hunden i någon form kommer att få arbeta. Hundarna ifrån kenneln skall hälsotestas, mentaltestas och genomgå exteriörbeskrivning.Samtliga resultat kommer att redovisas på hemsidan.

  

©Elisabeth Thorstensson 2006