Nyheter 2009


• 091218
Chilra blev ögonlyst U:A 091210, dessutom så är Chilra inseminerad sön. & mån. 13-14/12!! Allt gick jättebra så nu hoppas vi på valpar under slutet av vecka 6!!

• 091206
Ett stort GRATTIS till Edwin & Bora som den 28/11 återigen erövrat ett certifikat som räddningshundekipage, denna gången i Ytsök, klass A! Ni är superduktiga!!

Chilra har börjat att löpa, så snart blir det insemination!!

• 091114
Jippie, ännu en helg i framgångens tecken! På en vecka så har Chilra nu erövrat sin andra titel, nämligen KORAD! Idag ställde vi ut & hon fick CK/BIR, vi gjorde även exteriörbeskrivningen där hon blev godkänt och fick titeln KORAD!!

Sen var det premiär för Sandra & Dexter i utställningsringen och det gick jättebra! Han fick HP/BIR och blev sedan även BIG-2! Hans kritik var jättebra, se på Sandras hemsida här! GRATTIS till dig & snygg Dex!!

• 091108
Vilken härlig helg!! Idag Gratulerar vi Pia & Dizza som har tävlingsdebuterat i lydnadsklass I, och som de gjorde det!! De fick ihop fina 175 p och vann klassen av 16 startande ekipage!! Så bra jobbat av er, vi vet ju hur noggrann du är Pia så vidare resultat kommer nog inte vänta på sig!

• 091107
Tjohoo!! Idag har Chilra blivit godkänd på Korningens Mentaldel på jättefina 463 poäng(väl godkänd!) och med godkänd Mentaldel så blev hon även Svensk Utställningschampion!!
Detta är kennelns tredje Utst.champion! Nästa helg gör vi exteriörbeskrivningen och då får väl Chilra förhoppningsvis ytterligare en titel, Korad!! En snygg o klok hund! :))

Idag har även Maria & Brytha varit ute och tävlat högre spår och fått ett godkänt resultat på 453,5 p! Bra jobbat, trots en nolla på uppletandet!!

• 091103
Härliga tävlingsnyheter igen!
Hundar ifrån kenneln är numera representerade i samtliga Bruksgrenar: Spår, Sök, Skydd och Rapport!!
Annica & Elda tävlade 091101 i appellrapport och som de gjorde det!! Vinst och uppflytt på 275,5 p samt bästa lydnaden av 16 st appellhundar!! Ni är suveränt duktiga!!

Stewe & Brynja har också tävlat i helgen, då i lägre klass sök, Brynja var lite trött men de gjorde ändå ett godkänt resultat!! Nu blir det vinterladdning inför vårsäsongen!!

• 091019
I söndags var det premiär för Stewe & Brynja i lydn.kl III. Brynja blev lite konfunderad över en del saker & husse, och nollade några moment. Men de moment som Brynja får betyg i, så får hon oftast toppoäng! Fler tävlingar följer, målinriktad som husse är så är nog inte 1:a priset så långt borta!! Bra jobbat trots småmissarna!!

I söndags så körde jag & Rusa KM i bruks, det gick jättebra! Vi vann och Rusa gjorde ett fantastiskt lydnadsprogram igen med 290,5 p av 300 möjliga och detta trots att hon löper!!

• 091017
Stort GRATTIS säger vi idag till Annica & Elda som fixade uppflyttet ur appellklass spår på sin första brukstävling!! Trots att unga fröken Elda nollade två moment i lydnaden så fick de ihop fina 250,5 p!! Vad månde bliva??! Ni är jätteduktiga!!

• 091004
I lördags så startade Ove & Braske sin första officiella tävling i agilityklass och hoppklass I. De blev diskade i agilityklass efter en liten miss av husse, men gjorde en bra hopprunda trots några rivningar och blev placerade i mitten av startfältet av ca.27 startande, bra jobbat av er! Vi ser framemot när supersnabbe Braske kommer att börja plocka pinnarna!

I helgen så har Ylva & Dorak varit på vallningsläger, de är väldigt aktiva med vallningsträningen och duktige Dorak fick för första gången prova på att valla kossor, vilket han efter en liten stund tyckte var jätteroligt. Dorak fungerar sedan tidigare jättebra på att valla får, så här ser vi framemot tävlingsstarter i vallning framöver!

I lördags så startade jag även Rusa i tredje bruksgrenen, nämligen sök! Rusa jobbade bra som vanligt, men en miss som jag får ta på mig, gjorde att vi fick ett litet oavsökt område där 3:e figuranten var, betyget blev då bara 6-6½ i söket. Men vi körde vidare för ett godkänt resultat. Rusa sprang som en tok på budföringen och tyckte det var jätteskoj, och vi fick till en kanonlydnad igen på 285,25 av totalt 300 på bara den biten. Vi blev godkända på 487,75, lite snöpligt att missa uppflyttet men det tar vi nästa gång ;))

• 091001
Fler resultat. I helgen startade Stewe & Brynja lägre klass sök, Brynja jobbade på bra i sökskogen, men lite småmissar gjorde att de bara fick en figurant. Bra med lite tävlingsrutin för då kommer det funka kanon nästa gång!!

Snjos Blue Bora B-certifierades 090926 i ruinsök, d.v.s att hon nu är i högsta klassen för ruinsökshundar, dessutom tävlade de i mästerskapen på söndagen 090927 och kom på en hedrande 6:e plats bland alla andra rutinerade ekipage! Stort GRATTIS Edwin & Bora!!

• 090927
Först, GRATTIS till Maria & Tuva(Brytha) som gjorde en bra spårtävling 090926 i högre klass med godkänt resultat! Så snuvande nära till uppflytt med futtiga 6,5 p! Ni är superduktiga, nästa gång så fixar ni uppflyttet!!

Så var det dags för tävling igen för mig & Rusa. Igår 090926 så tävlade vi elitspår på hemmaplan! Vi hade turen att komma med bland 47 anmälda ekipage. Inte det lättaste att komma med på elitspåren nuförtiden. Vi var två spårgrupper, jag hamnade i gruppen som startade med platsliggning och lydnad. Lydnaden gick kanonbra, vi fick ihop 275 p! Vidare ut i spåren, påsläppet var bra, lite strul en bit efter rutan men sen bra iväg, missade en apport och gick runt på ca.20 min. Rusa spårade kanonbra. Sen var det bara uppletande kvar, Rusa hittade alla fyra föremålen, MEN hon gjorde något som hon aldrig gjort tidigare, hon bytte föremål på vägen in! Bytet plus lite för mkt beröm ifrån mig drog ner betyget till 8,5p. Men det slutade med vinst i våran grupp och andra certet på 593 p!!! Rusa har ett cert på utställning, men detta tog hon innan 15 mån.ålder så det räknas inte för att få ut SBCH. Men vi är nära nu! Rusa känns riktigt i toppform, men nu väntar löp!
Tack alla vänner o klubbkamrater för era uppmuntrande ord!!

• 090921
Igår 090920, så var jag & Rusa och tävlade elitskydd i Ludvika. Dagen började med spår vilket gick bra, full pott, vidare tillbaka till avsöket där jag fick TILT i huvudet! Jag stannade vid 100 m, och fick nog för mig att det var slutet och skickade stackars Rusa om o om igen när vi bara hade 1 fig.av 2. Fick ett litet "tips", "du vet att du bara är på 100 meter va?" Vad f-n höll jag på med, bara nån minut kvar, snabbade på och skickade Rusa på - fel sida! Fig.2 var på andra sidan o tiden gick ut! Nåväl, till klubben för uppletande där hon plockade 3 föremål, gjorde sen en bra lydnad o plats o fick ihop 271 p! Så återstod planskyddet, Rusa gjorde toppenbra ifrån sig och totalt fick vi ihop certpoäng på fina 675,50p och hamnade på en 3:e plats! Rusa är bara så underbar, hon ger allt hon har och det räcker långt!! :))

• 090912
Återigen härliga framgångar på tävlingsfronten!! Idag premiärtävlade Annica & Elda i lydn.klass I och som det gick! 167 poäng och ett förstapris! Stort GRATTIS till debuten med Elda som trots allt bara är 11 månader! Betygen blev som följer: Platsliggning 10, Tandvisning 10, Linförighet 9, Läggande 0(missförstånd), Inkallning 8,5, Ställande 9, Apportering 10, Hopp ö.hinder 10, Helhet 8,5(neddrag för att Annica höll i halsbandet fram till hindret).
Nu väntar appellklass spår längre fram, ska bli mycket kul att följa fröken Elda som verkar ha en koncentration som inte är av denna värld!!

• 090906
Mer roliga framgångar för kenneln!! Så var det dags med lite tävling, 5/9 så startade Joel & Chilra i appellklass spår och Stewe & Brynja i lägre klass spår. Det gick jättebra för Joel & Chilra, fullt på spår, lite skall på budföringen men en upphämtning på lydnaden gjorde att de fick uppflytt!
GRATTIS, mycket bra jobbat Joel!!
Själv fick jag följa Stewe & Brynja under dagen då jag var tävlingsledare för den klassen. Det började kanonbra, fullt på budföring & platsliggning, spårupptag en 9:a, sen fick jag rapporter att de inte kommit till slutet!! Stewe & Brynja visade sig ha 7 apporter men inget slut!! Det blev något tok vid sista vinkeln, så tiden gick ut! Men det var kanonspårat av lilla B, så nu blir det ny tävling, Grattis till er också för en bra prestation! Det ser jättetrevligt ut!

• 090902
Härliga nyheter, första röntgenresultatet på D-kullen har kommit med positivt besked. Dorak är röntgad och fick resultatet hd A/A och ed 0/0!!

• 090824
I lördags 090822 så tog Chilra sitt tredje utställningscertifikat på raken! Domare var Harry Hermansson. Nu saknar vi bara andra meriter för att snyggbruden ska bli Svensk Utställningschampion!

• 090810
Så har det varit ett par helger i tävlingens tecken! Förra helgen premiärstartade Malin & Brynja i agilityklass & hoppklass, det blev en liten diskning i agilityklassen men den var tydligen snygg! I hoppklass fick lilla B bar fem fel i slalomen. Framtiden ser ljus ut för dem i dessa grenar. Tanken var att de skulle tävla även denna helgen, men efter första loppet var lilla B halt, troligen e.att ha trampat snett i skogen tidigare under veckan. GRATTIS till stormatte Christianne som med sin blandis Tilda vann hoppklass 1 förra helgen o blev uppflyttade till kl.2 och denna helgen vann Agilityklass 1 och tog en pinne!

Sen till mitt eget tävlande. I lördags var det elitspår i Sundsvall, en tryckande het dag redan fr.morgonen. Rusa strulade lite i spårupptaget men tog upp det åt rätt håll och kom iväg, plockade tre pinnar på raken sen var det bara spår. Maken till risigare & tätt spår har jag inte skådat, bitvis så var det så tätt att jag var tvungen att släppa linan och såg då inte Rusa utan bara slutet på linan! Nåväl vi hittade slutet också, Rusa spårade kanon men tappade då en massa pinnar. Precis som de flesta andra ekipagen, de tog sig runt men hittade dåligt med pinnar, en tjej hade hela sitt spår på ett hygge! Inte så schysst & inte så likvärdigt som det bör eftersträvas. Nåväl, jag ville inte slita i värmen på Rusa så jag bröt e.spåret, skulle ju tävla i Falun på söndagen. Och den tävlingen gick betydligt bättre.
Vi fick startnr.2, det var två spårgrupper, 8 st i våran grupp och 10 i den andra. Efter spåren så visade sig att det blev 4+4 kvar i grupperna. Rusa gjorde ett jättebra spårupptag ut på ett hygge m.spetsvinkel på hygget o första pinnen. Sen blev det en kanonfin skog som var bitvis rätt kuperad, men det motiverar bara Rusa ännu mer! Rusa plockade pinne efter pinne o spårade helt fantastiskt bra, inget tapp någonstans. så när vi plockat 6:e pinnen kändes det riktigt bra o vi hittade även 7:e pinnen o slutet! KANON! Fullt betyg på upptag o spår. Vid uppletande var hon trött, vi körde det i nästan direkt anslutning till spåret, så hon tog "bara" två föremål, hon brukar gå kanon i uppletande men värmen tog väl ut sin rätt och nu måste vi köra mer konditionsträning båda två. Lydnaden gick hyfsat, hon kan betydligt bättre, men hon var lite full i fasen på framåtsändandet som hon brukar gå jättefint på o denna gången skallade hon iallafall, något som "låst" sig innan på just tävling. Ja, det slutade iallafall med vinst i gruppen och vi fick vårat första brukscertifikat!!! Tjoho, kan man vara annat än nöjd med sin kanonhund!

• 090724
Så äntligen dags för lite uppdatering efter en 4-dagars semester i Norge/Sverige!

Vi har haft kennelläger från 15-19/7 på Borlänge Brukshundklubb. TACK alla ni som kom, valpköpare, fodervärdar och alla ni andra som gjorde lägret kanonbra, givande & mycket roligt!
Under lägret anordnade vi MH på fredagen, fem hundar deltog varav tre andra ACD. En fr.Sverige & två ifrån Finland.
Under lördagen så var det MH för hela D-kullen! Fantastiskt att ni alla med D-kullens valpar kom för att göra MH:t! Resultatet blev mycket bra & alla genomförde MH:t med godkända skott, lille Brix fick en 3:a på skotten, han tyckte skytten var så intressant att han ville dit, han återupptog kampen flera gånger men hade nog helst sett att han fick springa dit!
Det var härligt att se alla hundarna i olika typer av arbete och ni gör ett fantastiskt jobb med dem! Ser redan fram emot nästa års läger!! Totalt på lägret så var det hela 16 st vuxna ACD samt mina sju valpar i F-kullen som flyttade till sina nya hem under lägerhelgen(se deras egna sidor)!

DNA-testet ifrån USA kom äntligen sent om sider på torsdagen, tre av valparna var prcd Pattern A och resterande då prcd Pattern B!(se resultat F-kullen)

Bilder ifrån lägret uppdateras senare!

• 090714
Idag har F-valparna veterinärbesiktigats och det var inga konstigheter alls!

• 090712
Jag & Rusa har idag varit i Järvsö och kört elitspår. Vi var 18 st startande, 12 stycken fullföljde och vi kom på femte plats med Certpoäng igen, denna gången på 555p! Rusa var mer el.mindre tyst på ljudgivningen igen!!Vi missade även två pinnar i spåret, har ingen förklaring varför då Rusa gick runt spåret snabbt o verkade inte ha några problem i spåret el.vid vinklar. Men nöjd är jag!! Uppletandet gick kanon igen med 9½ - 10 i betyg och fullt på spårupptag. Lydnaden bra förutom då ljudgivningen! Mycket träning blir det nu på stundande Kennelläger som börjar på onsdag!

• 090710
Idag har Elda varit på sin första officiella utställning. Det var SKK:s utställning i Tvååker, domare Per Svarstad, Norge. Och som det gick! Elda fick sitt första Cert och blev BIR, bara 9 ½ månad gammal! Domaren var helt lyrisk över Elda & han hade enligt egen utsago dömt många hundar i Australien men aldrig sett någon så bra hund!! Lite stolt man blir då som uppfödare & delägare!
Kritiken var följande:
"Oerhört välbyggd och kompakt. Utmärkt huvud. Bra uttryck. Kraftig hals. Utmärkt överlinje. Vackert rundat kors. Kraftigt bröstparti. Kompakt kropp. Utmärkt benstomme. Bra ben och tassar. Utmärkt päls och färg. Utmärkta rörelser. Utmärkt visad ”

• 090707
I söndags så var Ylva & Dorak på SACK:s utställning i Eskilstuna. Dorak fick 1:a HP i Juniorklass och blev bästa juniorhane med fin kritik! GRATTIS!!

Även lilla Elda har varit ute på äventyr, hon har provat att valla får för första gången, och som det gick! Gå in på Eldas hemsida för att läsa
här!!

Sen har Hillhaven Journey To Suomi(pappa till F-kullen) varit iväg på utställning. Även han erövrade sitt andra Certificat och Annas tik, Hillhaven Supa Diamond erövrade sitt första utställningscertifikat i helgen! GRATTIS Anna till framgångarna!

• 090704
Idag var det dags med utställning för Chilra igen. Denna gången på Sandvikens BK, domare Sonny Ström. Det gick utmärkt även denna gång. Chilra fick CK, CERT & BIR!! Kritiken var jättefin!

• 090702
Idag bar det iväg till Strömsholms Djursjukhus för hörseltest(BAER-test) på F-kullen. Det gick alldeles utmärkt! Alla valparna är fullt hörande, så skönt!!!

• 090630
Ylva & Dorak har varit på Vallningsläger, det har gått jättebra och de gjorde det inofficiella vallanlagsprovet och blev godkända med jättefina poäng! BRA JOBBAT!!

• 090629
Valparna är DNA-testade för PRA typ A eller B, svaret kommer förhoppningsvis v.28!

• 090614
Återigen en dag i tävlingens tecken! Idag har jag & Rusa tävlat elitspår i Tierp, jag är jättenöjd även med denna dag, vi fick certpoäng på 533 p! Med tanke på dagens fruktansvärda väder och de övriga yttre förutsättningarna så kan man inte vara annat än nöjd. Av 15 ekipage så var vi 8 st som fullföljde tävlingen, i hällregn, full blåst och med små sjöar överallt i skogen och på lydnadsplanen så är det kanon! Lite strul med spårupptaget, men sen jobbade Rusa intensivt och bra, det är som att det måste vara lite svårigheter för henne då går hon som bäst! Och lite skryt, vi hade dagens bästa uppletande på 9,5/10, den futtiga 0,5 poängs avdraget fick jag för att jag blev så glad när Rusa tog sista föremålet inom 2 ½ min och domaren tyckte det var lite för mycket! Men det bryr jag mig inte alls om, Rusa gjorde det perfekt! Så kan man vara annat än nöjd med två certpoäng i två olika grenar under helgen! Underbara Rusa!!

• 090613
Idag har jag & Rusa tävlat elitskydd. Jag är jättenöjd med tävlingen, vi fick Certpoäng på 644,25 p, detta trots två nollor i lydnaden, krypet som hon gör kanon annars och ljudgivning. Hmm inte ett endaste litet gnäll kom över Rusas läppar på ljudgivningen, och krypet, tja det har varit hällande regn sen igår em och under hela dagen idag. Så för första gången i sitt liv, så verkade Rusa tycka att så blöt om magen vill jag inte bli om jag inte badar! Nåväl, det är bara att tänka efter vilka poäng det hade blivit om hon krupit som hon brukar och om hon hade skallat.......!! Om inte om vore om.....! Min lilla duktiga RusaFnusa!!

• 090606
Grattis till Bora & Edwin som har tävlat i Tyska Mästerskapen för räddningshundar. Det gick utmärkt, de tävlade i nivå A i Ruinsök och vann klassen! Bra jobbat av er!!

• 090606
Idag har jag & Chilra varit på utställning i Gävle! Det gick alldeles lysande. Chilra fick CK, Cert & blev BIR! Kritiken var jättebra av domaren Maciej Kozber, Polen. Vi stannade kvar till gruppfinal och där slutade Chilra som BIG-5!! Jag är helnöjd med dagens resultat & domaren verkade jätteförtjust i Chilra som charmade honom!

• 090601
GRATTIS säger vi till Stewe & Brynja, som 090529 tävlade i lydn.kl.II och fick ett 1:a pris och en pallplats som tvåa! Dessutom fick de ihop sitt välförtjänta LPII!!! Grattis även till matte Christianne som på samma tävling körde lydn.kl.I och fick ett 1:a pris även hon, dessutom vinst i klassen! SNYGGT JOBBAT fam.Simson!!

• 090524
Jaa! Så var de äntligen här! Efter några dagar över tiden, så födde Bilda i natt sju valpar! Fördelningen blev fyra tikar och tre hanar! Allt gick jättebra och inom fem timmar så var det klart! Mor & valpar ser ut att må prima!

• 090522
Jag & Rusa har varit iväg och kört två elitspårstävlingar, tyvärr så gick det inte som väntat! Första tävlingen hade vi kanonupptag men strul redan från från 1:a pinnen, andra tävlingen strul på upptag men hittade 4 apporter, sen blev det tapp. Förmodligen lite mitt fel, men vi hade älgar precis inpå oss och vid ett tätt snår så blev det ståndskall o rest ragg sen var vi borta! Hmm, vi kör på och hoppas komma med på ytterligare tävlingar framöver. Idag 24/5 skulle vi tävlat elitskydd, men eftersom Bilda fick sina små juveler så blev tävlingen inställd för våran del, men vad gör det, det är ju bara en tävling! Fler tävlingar blir det!

• 090504
I söndags 090502 gjorde "Tuva" mentaltesten, tyvärr gick det inte som vi trodde. Det var inte Tuvas dag och hon ville inte leka med andra personer & hon reagerade konstigt på vissa bitar som gick mycket bra på MH:t. Tuva fick ihop 252 p och blev dessvärre då inte godkänd. Men vi vet att Tuva funkar bra i träning & tävling för Maria och det är samma goa hund som innan testen!

• 090501
Premiär idag för Annica & Elda i utställningsringen! Och som det gick! Elda gick i valpklass 4-6 mån och fick 1:a HP, BIR och BIG-3!
Kritik:Välutvecklad redan kraftfull tik, fina proportioner, tillräckliga vinklar, bra kropp för åldern, päls under utveckling, goda rörelser, härligt temprament”. Domare Gunilla Skallman!
GRATTIS till er!!!
Dessutom skötte sig lilla fröken alldeles utmärkt i och utanför ringen!

• 090421
Idag gratulerar vi den fina D-kullen som redan har hunnit att bli 1 år gamla!!

• 090420
Härliga nyheter! Idag har Bilda varit på ultraljud och hon är konstaterat dräktig!! Veterinären såg en hel hög med valpar och troligen var det fler än de som hon såg!!

• 090419
Fler glädjande nyheter. Maria & "Tuva" har tävlat i högre klass spår, det blev ett godkänt resultat - GRATTIS!! Nästa gång fixar ni alla momenten!
Stewe & Brynja har tävlat lydn.kl II och de fick ett 1:a pris och en 3:e placering - GRATTIS till er också!
Jag är jätteglad & stolt över att ni tränar & tävlar era hundar och dessutom med framgång!!

• 090418
Topi, pappan till den kommande F-kullen har gjort mentaltest i Finland. Det gick bra och Topi har numera ett godkänt resulat! GRATTIS till Anna & Topi!!

• 090415
Påskhelgen har varit ömsom vin ömson vatten. Vi börjar med vatten! Jag tävlade Rusa i elitskydd i Norrköping, men tyvärr så gick hon för stunden som väntat. Hon är några veckor efter löp och är helt ur gängorna, loj, bitvis mycket okoncentrerad men har sina glimtar. Lite tråkigt eftersom hon brukar funka mycket bra, vi körde även en lydnadstävling för ett par veckor sedan och det resultatet var det samma. Nu har äntligen de spökande hormonerna börjat att lägga sig och hon visar mer och mer sitt rätta jag! Så, vi tar nya tag för tävlingar i början av maj!!

Så till vinet!! Ylva & Dorak(Snoris numera kallad) var på sin premiärutställning på Lilla Stockholm. Domaren var Helen Furber ifrån Australien. Dorak ställdes i juniorklass och det gick ju kanon! Han fick 1:a, CK och till slut Cert! GRATTIS till er Yvla & Dorak! Han är en snygg, duktig & mycket trevlig kille, så vi ser fram emot vidare framgångar! Titta på Doraks hemsida
här!

• 090323
Jag & Bilda är nyss hemkomna efter en mycket lyckad parningsresa till Finland. Vi anlände till Finland tis.fm 17/3 och åkte hem tor.em 19/3. Bilda & Topi parade sig flera gånger under dessa dagar. Det var mycket trevligt att träffa Anna m.sambo, hundarna Topi och Supa, vi träffade även andra trevliga ACD-människor och jag fick även träffa Marja-Liisa med Snjos Blue Beza. Både Topi & Supa var mycket stabila, sociala och pigga hundar! Tack Anna för boendet och gästfriheten! Nu väntar vi på ett helt gäng med valpar v.21!!

Jag och Rusa hade även "turen" att komma med på elitspår lörd.21/3. Tyvärr visade det sig att Rusa behagade att löpa längre än väntat, så riktigt tråkigt nog så fick vi lämna återbud till våran plats!! Däremot så fick vi träffa lilla underbara Elda med matte Annica & husse Daniel!

• 090223
Stewe & Brynja har den senaste veckan tävlat lydn.kl.II två gånger, de fick 2:a pris båda gångerna. Det var bara några småmissar annars riktigt höga poäng! Vi vet att ni är på G, och att ni fixar 1:a priset nästa gång!! Vi är så glada att det funkar så bra med lilla B hos er!

 

 

 

 
 

 

©Elisabeth Thorstensson 2006